FD_Online_BONART_1280X150

Notícies

La ‘Casa al Pradet’, de Clara Crous Arquitectura, i la ‘Casa 1627’, d’Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2024 distingeixen també Equilibri restaurant de Bayona Studio (Interiors); ‘Ritual’, de NUA Arquitectures (Paisatges); ‘Raigs de Llum’ a Lluèrnia, Festival del Foc i de la Llum (Efímers), i ‘Mar de Silenci’ al Girona, Temps de Flors (Opinió)

Casa al Pradet de Clara Crous Arquitectura
La ‘Casa al Pradet’, de Clara Crous Arquitectura, i la ‘Casa 1627’, d’Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo
bonart girona - 11/06/24

La seu de la Demarcació de Girona del Col·legi dArquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit aquest vespre el lliurament de la 26a edició dels Premis dArquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de l’arquitectura i la construcció a la província. L’acte, al qual han assistit més de 300 persones, ha estat conduït per la periodista Mar Poyato, i ha comptat amb la presència del degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Guillem Costa; del conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; de la vicealcaldessa, 1a tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis; de la diputada de la Diputació de Girona, Vanessa Peiró; del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura.

La ‘Casa al Pradet’, de Clara Crous Arquitectura, i la ‘Casa 1627’, d’Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo

En el decurs de la vetllada s’han lliurat els premis a vuit obres: set atorgats pel jurat d’entre les 24 obres que van passar la fase de seleccionades en les categories d’Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers, i el Premi de lOpinió, escollit per la ciutadania entre les 80 obres presentades, amb més de 2.300 vots a través del portal www.premisarquitecturagirona.catCasa al Pradet a Vilamacolum, de Clara Crous Arquitectura, i la Casa 1627 a Pals, d’Harquitectes han obtingut ex aequo el premi en la categoria Arquitectures, amb mencions per a Intervenció a la Torre de les Hores a Cervià de Ter, de Fortià Arquitectes, i Reconstruir Can Lluci a Maià de Montcal, de Celobert cooperativa i Marcel Prats Gómez. El premi en la categoria interiors ha estat per Equilibri restaurant a Olot, de Bayona Studio, en Paisatges ha estat guardonat Ritual a Olot, de NUA arquitectures, el premi Efímers l’ha aconseguit Raigs de llum a Olot, de Francisco Spratley Studio, mentre que Mar de realitat a Girona, dels alumnes del màster en Disseny i Producció d’Espais (UPC School – CCCB) s’ha endut el Premi de l’Opinió.

Participació de qualitat

El jurat, format per Izascun Chinchilla com a presidenta, i Anna Noguera i Silvia Blanco com a vocals, reflexiona sobre els projectes presentats i destaca que els ha sorprès gratament la qualitat de les obres, amb una gran varietat de propostes en què el denominador comú és la bona feina. També remarca la gran capacitació professional per integrar els projectes d'arquitectura en el context social, econòmic, paisatgístic i cultural on sorgeixen: “Escollir els millors, entre una participació tan nombrosa i de tanta qualitat, ha estat realment complicat. Hi abunda la construcció de dimensions reduïdes, i en concret l’habitatge unifamiliar, que sembla prestar-se més a l'experimentació i, en alguns casos, a la innovació. Un percentatge molt significatiu dels projectes tenen en compte estratègies de sostenibilitat, són conscients de l'emergència climàtica i l’encaren amb una actitud proactiva. També hi ha un nombre important de projectes que exploren les condicions particulars de les comarques de Girona, la seva tradició artesana, el seu patrimoni cultural, el seu paisatge, la seva saviesa vernacla, els seus costums gastronòmics o d'ús de l'espai lliure o la seva producció industrial, segons el cas”.

La ‘Casa al Pradet’, de Clara Crous Arquitectura, i la ‘Casa 1627’, d’Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo Les fosques (Celrà)

El jurat comenta que, durant dècades, ajuntaments, ministeris o diputacions, entre d'altres, han estat els promotors de bona part de l'arquitectura de millor qualitat. Per això fa un toc d’atenció a les administracions assenyalant que “sembla que aquest impuls públic ha desaparegut o minvat de manera preocupant. Apel·lem a les institucions perquè facin un esforç per democratitzar l'accés als encàrrecs i promoguin l'arquitectura de qualitat".

Enguany, el diploma que reben els arquitectes i promotors seleccionats i premiats està il·lustrat amb un dibuix de Maria Rubert de Ventós, doctora arquitecta i catedràtica en urbanisme de la UPC. La peça, cedida amb motiu de la celebració de la 26a edició dels Premis, forma part d’una sèrie de serigrafies de carrers i espais urbans de diferents ciutats. L’obra, que porta per títol “Ball de finestres cegues”, emergeix d’un joc d’espurnes i fissures que dona vida a un escenari arquitectònic de profunditat i moviment.

Dues mostres i un catàleg

Les obres premiades i seleccionades d’aquest any es podran veure a la sala d’exposicions Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC fins el 15 de setembre. En aquesta ocasió, els 24 projectes seleccionats i el Premi de l’Opinió es reprodueixen en vuit banderoles juntament amb l’acta del jurat. Es complementa aquesta mostra amb nou panells retro il·luminats distribuïts per tot l’espai amb imatges de gran format de cadascuna de les obres.

Fins a finals de juny, repetint la iniciativa dels tres darrers anys, s’han instal·lat als espais més emblemàtics de les ciutats de Girona (plaça Independència), Figueres (plaça. de l’Ajuntament), Olot (plaça 1 d’Octubre) i Banyoles (Parc de la Muralla), unes estructures efímeres on es reprodueixen els 24 projectes seleccionats en la 26a edició dels guardons.

La ‘Casa al Pradet’, de Clara Crous Arquitectura, i la ‘Casa 1627’, d’Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo ‘Ritual’, de NUA Arquitectures (Paisatges)

L’aparador de l’arquitectura gironina

Convocats per primera vegada l’any 1997, els Premis són la memòria viva de l’evolució de l’arquitectura en l’àmbit territorial de la demarcació. Durant un quart de segle, els professionals han presentat més de 2.000 obres, 687 de les quals han passat la fase de seleccionades, resultant premiades un total de 156.

Una constant en el decurs d’aquests Premis ha estat la voluntat què el jurat estigués format per arquitectes de reconegut prestigi de múltiples disciplines i àmbits geogràfics, i amb projecció internacional.

Els Premis són l’aparador de l’arquitectura gironina. L’espai on conèixer la bona arquitectura que s’està fent, els noms i cognoms dels arquitectes que la imaginen i construeixen, així com tots els que intervenen a cada obra: constructors, promotors i altres tècnics del sector.

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona; Brecor, Jung, iGuzzini i Kave Home, com a patrocinadors principals; Asemas, Arquia Banca, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, Grup Curanta, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, Hyundai – Fornells Motor, IRSAP, Palahí, Plantalech, Porcelanosa, Rehau, Terreal i Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, els productes oficials són el Restaurant Mimolet i Caves Llopart, mentre que Bonart, La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, Ràdio Girona FM, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.

Baner-180x180-pxBANNER_Bonart_ROSER-BRU-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90